Deutsch / English
Festivalul European de Teatru Eurothalia

27 septembrie 2022, 17:00-18:00, Foaierul de la intrare TGST

Întâlnire cu artiștii: HAU Berlin & teatru.spălătorie

cu Nicoleta Esinencu: regizoare, dramaturg; Nora Dorogan: lucrător cultural; Jana Penz: manager de producție 

Casa de producție internațională HAU Hebbel am Ufer, Berlin, cu cele trei scene HAU1, HAU2 și HAU3, produce și prezintă producții artistice actuale, aflate la intersecția dintre teatru, dans și arte performative. HAU4 este scena digitală. Pentru această platformă, HAU produce proiecte care sunt dezvoltate special pentru platforme online. În plus, muzica, artele vizuale și evenimentele discursive sunt componente fixe ale programului. Fără un ansamblu permanent, HAU dezvoltă și prezintă coproducții internaționale, festivaluri și proiecte ale scenei de teatru și dans din Berlin și (inter)naționale. În fiecare vară, HAU găzduiește "Tanz im August", unul dintre cele mai renumite festivaluri de dans din Europa. Punctele forte ale programului sunt un repertoriu contemporan cu reluări periodice, precum și festivaluri tematice și producții pe teme de interes vital.

teatru-spălătorie este o inițiativă artistică independentă care a apărut în 2010 din necesitatea de a crea în mod consecvent producții artistice care ar reflecta critic, ar pune în discuție problemele cu care se confruntă societatea contemporană moldovenească și nu numai; este o platformă pentru promovarea artei cu un discurs asumat politic în Moldova.
Din 2010 pînă în 2017 a gestionat și un spațiu care a devenit un loc de întâlnire pentru diverse comunități marginalizate; unde grupurile feministe și comunitatea LGBTQI+ organizau discuții, ateliere și petreceri. A fost un loc ce a găzduit discuții despre justiție socială, combaterea rasismului și a rasismului social. În 2017 teatru-spălătorie a renunțat la spațiu și a continuat ca un colectiv de teatru politic.

Pe parcursul acestor ani spălătorie a produs un șir de spectacole și performance-uri printre care: Clear History (2012), Moldova Independentă. Erată (2012), Ficțiune (2012), Dragă Moldova, putem să ne pupăm puțin de tot? (2013), American Dream (2014), Кстати о погоде (2016), Life (2016), Recviem pentru Europa (2018), Evanghelia după Maria (2018), Abolirea Familiei (2019), Simfonia Progresului (2022).

A invitat spectacole și performance-uri din Polonia, România, Germania și Marea Britanie. A creat programul de rezidență călcătorie. Artiștii invitați în această rezidență au fost: Bogdan Georgescu, Wojtek Ziemilski, Jessica Glause, David Schwartz și Anetta Mona Chișa & Lucia Tkaciova, Alice Monica Marinescu.

Perspective?