Deutsch / English
Teatrul German de stat Timișoara

O rană veche de când lumea

2 octombrie 2023

Cronică de Jasmina Mitrici

Atunci când o fetiță, eclipsată de admirația pentru trecutul bunicilor ei militari, decide să le calce pe urme, un sac plin ochi de secrete traumatizante se revarsă peste visele și așteptările ei, strivindu-le. Cu fiecare scrisoare deschisă și cu fiecare pagină de jurnal analizată, micuța face stânga împrejur și decide „la loc comanda!”. Se pare că bărbații, mai ales soldații, nu au un trecut pe atât de glorios pe cât își imagina ea.

Îmbinând elemente de teatru de marionete cu muzică live și decor ce se metamorfozează sub ochii spectatorului, one-woman-show-ul Scânteia unui negru râu pune degetul pe o rană veche de când lumea: relația abuzivă dintre bărbați și femei. Ritmul ușor sincopat acționează ca un ușor episod amnezic, parcă ceva în povestirile personajului principal nu se leagă. Imaginea idilică a bărbaților din familia ei nu se suprapune peste acțiunile lor. Și atunci se trage semnalul de alarmă. Pentru că, deși e o lume a bărbaților, ea nu înseamnă nimic fără o femeie... care să sufere de pe urma acțiunilor lor. Sună ca un început de manifest feminist, dar poate că e mai mult de atât.

Foto: Gabriel Amza, spectacolul Scânteia unui negru râu, o producție Ikarus Stage Arts

---

„Cronică de teatru@ Eurothalia” este un program gândit de Daniela Șilindean împreună cu echipa Teatrului German de Stat Timișoara, în cadrul Festivalului European de Teatru Eurothalia 2023, desfășurat în perioada 20-30 septembrie 2023, finanțat prin Programul cultural național Timișoara - Capitală Europeană a Culturii în anul 2023.

Ultimele articole

Perspective?