Deutsch / English
Teatrul German de stat Timișoara

Râul negru chilian

30 septembrie 2023

Cronică de Carmen Tărniceru

Această poveste începe cu... un râu negru, cu un interior răvășit de cruzime. Ce este o poveste? O ficțiune născocită, amintirea ușor eronată a unui copil, o întâmplare reală sau un amestec de senzații transformate într-un fir epic. Scânteia unui negru râu este un one-woman show care le cuprinde pe toate, alături de elemente istorice, atrocități politice din Chile și frumusețea și tristețea unei copilării. Personajul valsează între delicatețe și grotesc, trece compulsiv de la iubire la ură și de la inocență la o maturitate duală. O fetiță își amintește de violența domestică dintre bunici, de cenzura unor scrisori personale, ciuntite sau chiar netrimise, din timpul războiului. Ajunge, asemenea bunicului său, un adult violent în acțiuni, sensibil (culmea!) și traumatizat de o familie nefuncțională, cu secrete cruciale și o dinamică bizară. O persoană care își neagă personalitatea, care refuză să fie ceea ce este, aflată într-o veșnică luptă cu sinele și cu o conștiință ce se aprinde când se abate de la calea cea dreaptă – o scânteie care alunecă în negrul fir al unui suflet devastat.

Spectacolul își transmite esența prin muzica ușor naivă și decadentă, prin treceri rapide de la un echilibru obosit la strigăte ascuțite, de la gesturi macabre la acțiuni stranii (pe alocuri de neînțeles), într-un decor axat mai degrabă pe efecte vizuale.

Foto: Gabriel Amza, spectacolul Scânteia unui negru râu, o producție Ikarus Stage Arts

---

„Cronică de teatru@ Eurothalia” este un program gândit de Daniela Șilindean împreună cu echipa Teatrului German de Stat Timișoara, în cadrul Festivalului European de Teatru Eurothalia 2023, desfășurat în perioada 20-30 septembrie 2023, finanțat prin Programul cultural național Timișoara - Capitală Europeană a Culturii în anul 2023.

Ultimele articole

Perspective?