Cronică de Clara Angela Roman
Scânteia unui negru râu este un one-woman-show cu Gabriela Arancibia, regizat de Carolina Pizarro. E un spectacol puternic, sensibil, ludic, în care actrița adoptă mai multe ipostaze: fetița care își admiră bunicul soldat, femeia care condamnă greșelile acestuia, un lider a cărui țintă este să realizeze uniunea poporului său, bunicii care au dispute. Diferența dintre viziunea personajului asupra lumii la diferite vârste este radicală. Copil fiind, vrea să ajungă ca bunicul ei, își sugrumă feminitatea și se supune unui model masculin toxic (își bate partenera pentru că „soldații se poartă mai rău în vreme de pace”). Găsește caietul bunicii ei, o arhivă a femeilor „devenite” bărbați cu scopul de a-și dobândi libertatea și de a-și alege o meserie altfel inaccesibilă (muzician, militar etc.). Pentru o vreme își dorește să parcurgă același drum. Ajunsă la maturitate devine conștientă de asuprirea sexului feminin și de implicarea bunicului său în torturarea acelora care luptau pentru drepturi egale. Nu mai vrea să pășească pe urmele bunicului, ci alege să se prezinte așa cum este ea și îl critică pe acesta pentru actele de violență pe care le-a comis. „Eu aș fi putut fi acea femeie”, afirmă ea, replică ce devine laitmotivul acestui spectacol.
Dorothy Lawrence, Dorothy Tipton, Sarah Emma Edmonds, Mary Read, Anne Bonny, Frances Clayton, Elisa Bernerstrom, Malinda Blalock, Hannah Snell, Deborah Sampson sunt doar câteva dintre femeile care și-au riscat viața, deghizându-se în sexul opus. Multe dintre ele au fost maltratate și arestate după ce li s-a aflat adevărata identitate. Ne-am gândi că în 2023 mentalitățile au evoluat, însă, din păcate, în unele părți ale lumii lucrurile au rămas la fel. Discriminarea pe considerente de gen este încă prezentă și distruge milioane de oameni, așa cum, de altfel, se menționează și în Scânteia unui negru râu.
Să fii femeie e dificil și dureros. Să fii femeie
presupune o luptă continuă cu sexualizarea și stereotipul. Să fii femeie
înseamnă să te confrunți cu: „E prea greu pentru tine” , „Nu poți face asta”,
„Ești prea slabă”, „Ești prea grasă”, „Ești prea machiată”, „Mai aranjează-te,
că nu ești feminină”, „Poartă și tu o rochie”, „De ce ai fusta așa scurtă?”,
„Ești o curvă”, „Ești prea masculină”, „Ți-o ceri”. Să fii femeie în patriarhat
e o dovadă de curaj (în mod ironic, printre sinonimele din DEX ale cuvântului „curajos” se află: bărbat, bărbătesc).
Foto: Gabriel Amza, spectacolul Scânteia unui negru râu, o producție Ikarus Stage Arts
---
„Ph[r]ases”- Formule creative este un program gândit de Diana Katharina și Daniela Șilindean împreună cu echipa Teatrului German de Stat Timișoara, dedicat cronicii de teatru în cadrul Festivalului European de Teatru Eurothalia 2023, desfășurat în perioada 20-30 septembrie 2023, finanțat prin Programul cultural național Timișoara - Capitală Europeană a Culturii în anul 2023.